Boktor

De boktoren vallen onder de groep houtaantastende insecten. Binnen deze groep kan er er weer een opsplitsing worden gemaakt in nathoutboorders en drooghoutboorders

 

Nathoutboorders:

Zij hebben het vooral voorzien op bomen welke net zijn geveld of nog staande maar zieke bomen. De bomen dienen nog wel schors te hebben. Ze kunnen wel hun ontwikkeling afmaken in hout wat wel al verwerkt is, maar zullen zich daar niet verder in voortplanten. Dus er kunnen wel nog veel gaatjes in het hout komen. Dit zijn namelijk de uitvlieg openingen.

Naast een aantal boktoren behoren ook de ambrosiakever, bastkever, de houtwesp en sommige vlinders tot de nathoutboorders. Deze hebben allen ook een volkomen gedaanteverwisseling (ei,larve pop en volwassen). Omdat deze zich niet verder voortplanten in verwerkt hout is bestrijding in de meeste gevallen niet wenselijk.

De boktorren (cerambycidae) vallen onder de orde van de kevers (coleoptera). Er komen ongeveer 5 soorten voor in gebouwen. De larven zijn lang en hebben een bruine kop. Het volwassen dier is meestal vrij groot en langgerekt. De boktorren leggen hun eitjes uitsluitend in zieke of net dode bomen. Omdat ze vaak in deze bomen zitten komen ze ook vaak mee de woning binnen via het openhaardhout.

Als het hout dan weggelegd wordt in de omgeving van de openhaard of kachel waar het extra warm en droog is, komen ze massaal uit het hout te voorschijn. Ze kunnen dan tot grote overlast zorgen, maar zoals al eerder benoemd, ze zijn verder niet schadelijk voor het in huis aanwezige hout.

Een aantal voorbeelden van nathout boktorren zijn:

De veranderlijke boktor , kleine wespenboktor, rode smalboktor, paarse boktor, halsgroefboktor en de sparrenboktor.

 

Drooghoutboorders:

Deze soort van houtaantasters brengen schade aan reeds verwerkt hout in gebouwen en opslagplaatsen. Naast de huisboktor kennen wij in Nederland geen ander boktorren welke zich voortplanten in drooghout.

Naast de huisboktor behoren de gewone houtwormkever, de groter houtwormkever en de spinthoutkever tot de drooghoutboorders. Deze hebben allen ook een ronde uitvliegopening waar de huisboktor juist een ovale uitvliegopening heeft.

De huisboktor is de enige boktorsoort welke dus zijn eitjes afzet in al reeds verwerkt hout. Je moet hem dus vooral niet verwarren met de ander boktorren, welke je in huis aan kunt treffen, maar bijvoorbeeld uit openhaardhout komen.